30/11/2018 - Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα - Ο Πλάτανος τιμά τον εφημέριόν του, Σπυρίδωνα Σιαφλά
Ο Πλάτανος τιμά τον αιδεσιμολογιώτατον εφημέριόν του, Σπυρίδωνα Σιαφλά. Λόγος και απονομή τιμητικής πλακέτας από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Ο Πήγασος», κα Χρυσούλα Νάσκου.
Οινοξένεια 2018
Τα Οινοξένεια έχοντας σαν στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών σημείων της Αιγιάλειας, που για αρκετούς είναι ακόμη ανεξερεύνητα, πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 25 Αυγούστου 2018, μια εκδήλωση που έφερε το κοινό στην, πρόσφατα αναπλασμένη, πλατεία του Πλατάνου και στα γραφικά του σοκάκια με τα πετρόκτιστα κτίσματα. Πριν την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο χωριό με επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα (έτος κατασκευής 1836) και τις παραδοσιακές βρύσες (έτος κατασκευής 1863).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με γευσιγνωσία οίνου από τα συνεργαζόμενα οινοποιεία του δικτύου Οινοξένεια καθώς και με κέρασμα παραδοσιακών εδεσμάτων που είχαν προετοιμάσει με ιδιαίτερο μεράκι οι κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Πήγασος». Εν συνεχεία, στην κατάμεστη πλατεία του χωριού και εν μέσω ρίψης πυροτεχνημάτων που φώτισαν τη νύχτα, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατάνου κ. Ανδρέας Ρεκούτης και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Παπαχριστοπούλου χαιρέτισαν την εκδήλωση. Το μουσικό συγκρότημα «Αΐσσω» ξεκίνησε τη συναυλία που κράτησε αμείωτο το κέφι ως αργά τα μεσάνυχτα, με γνωστές μελωδίες από έντεχνο, λαϊκό, σμυρνέικο και ρεμπέτικο τραγούδι. Παράλληλα με την εκδήλωση, οι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν φωτογραφικό αφιέρωμα στο γραφικό χωριό, που προβάλλονταν στο χώρο πλησίον της γευσιγνωσίας.
Ο Πλάτανος τιμά τον ήρωα Δημήτριο Τσίχλη
Μνημόσυνο για τον ήρωα από τον Πλάτανο, που έπεσε στη μάχη του Σαρανταπόρου, Δημήτριο Τσίχλη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/7/2018, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως της Τ.Κ. Πλατάνου. Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ανδρέας Ρεκούτης και το Τοπικό Συμβούλιο, τίμησαν τον έφεδρο υπολοχαγό που επιστρατεύθηκε τον Ιανουάριο του 1912 και πολέμησε στην πρώτη γραμμή για την απελευθέρωση του Μακεδονίας. Την 10η Οκτωβρίου 1912 έπεσε ηρωικά μαχόμενος, σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Είχε γεννηθεί το 1880 στον Πλάτανο και ήταν ένα από τα δέκα παιδιά του Γιώργου και της Μαρίας Τσίχλη. Τελείωσε το δημοτικό και το Γυμνάσιο στον Πλάτανο, τότε πρωτεύουσα του δήμου Κραθίδος και σπούδασε Νομική και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου και δίδαξε αρχαία ελληνικά για πέντε έτη στο Γυμνάσιο Πλατάνου, έχοντας ως γυμνασιάρχη τον αδελφό του Χρήστο Τσίχλη.
Ήταν ένας από τους τριάντα που κλήθηκαν από τον Πλάτανο, εκείνη την περίοδο, να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και ένας από τους επτά που δεν γύρισαν.
Στο μνημόσυνο, 116 χρόνια μετά τη νικηφόρα μάχη στο Σαραντάπορο, ήταν ο πατήρ Νήφων που περιέγραψε με λεπτομέρειες τη δύσκολη εκείνη εποχή και απέτισε φόρο τιμής στον Δημήτριο Τσίχλη.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πλατείας του Πλατάνου, με τους εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τον διευθυντή Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ, να καταθέτουν στεφάνι. Στεφάνι κατέθεσαν, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Αιγιαλείας, αντιδήμαρχος Οικονομικών Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, καθώς και η απόγονος του ήρωα, Αδαμαντία Τσίχλη.
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανδρέας Ρεκούτης, μαζί με τον Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, αποκάλυψαν την τιμητική πλακέτα στην οδό του χωριού, που πήρε το όνομα του ήρωα.
Το μνημόσυνο για τον αείμνηστο Δημήτριο Τσίχλη, ήταν επίκαιρο όσο ποτέ, αφού ο λαός μας είδε αργότερα ελεύθερη την Μακεδονία, εξαιτίας ηρώων σαν τον Τσίχλη και σήμερα δοκιμάζεται ξανά με αφορμή το Μακεδονικό ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το “παρών” έδωσαν και προηγήθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της τελετής, αρματωμένοι με φορεσιές του 1821, που ανέβασαν το αίσθημα περηφάνιας σε όσους παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο.
Παρακάτω, παρατίθεται ευχαριστήρια επιστολή της κας Ελένης Καλλιαντά - Τσαπρούνη, συνταξιούχου δασκάλας και λαογράφου, προς τον Αιδεσιμότατο Πατέρα Νήφωνα, κοινοποιημένη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατάνου και στον Δήμο Αιγιαλείας.